Receptet ger 4 stora portioner eller 8 små
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk, 3% fett
7 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 dl rörsocker strö
Ugn: 150 grader.
- Lägg vaniljfrön, vaniljstång, vispgrädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
- Vispa ihop äggulor och strösocker för hand i en skål till en jämn smet.
- Häll äggsmeten i kastrullen med mjölk och grädde under konstant omrörning. Låt blandningen dra i 10 minuter.
- Lägg dina portionsformar i en djup ugnsplåt och häll upp smeten i dem.
- Fyll ugnsformen med vatten så att vattnet är lika djupt som formarna är fyllda med smet.
- Grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter eller tills dess att Creme bruleen blivit stabil.
- Låt formarna svalna helt och hållet i kylskåpet innan servering. Det går jättebra att förbereda dem några dagar innan och förvara dem i kylskåpet.
- Vid servering strör du rörsocker på toppen och bränner av den tills du får en härligt gyllene och karamelliserad yta.
Recept: Camilla Hamid. https://www.youtube.com/watch?v=SUNAi97awms